התנהלות פיננסית בעסקים
1. בניית תקציב שנתי
ריאלי והגיוני לפעילות העסק, אשר משקלל בתוכו את כל ההוצאות ויכולות העסק מול התחייבויותיו. כדאי לבנות תכנית תקציבית שתעריך את ההכנסות וההוצאות של העסק לטווח של השנה הקרובה ולבחון האם קיימת רווחיות.
2. בניית תזרים מזומנים
צפוי וניהולו, מעקב צמוד אחרי התזרים הוא פרט שלא ניתן לוותר עליו. בניית תזרים תסייע לנו לתכנן קדימה ולהתכונן מבחינת מועדי תשלום לספקים, מוסדות, הוצאות קבועות וכדומה. ניהול התזרים מאפשר לנו להבין טוב יותר את המצב הפיננסי של העסק ואת התנהלות הכספים היומיומית שלו.
3. התאמת מסגרות האשראי
בחשבון הבנק לצרכים של העסק- חשוב מאד לבחון את צרכי האשראי של העסק שלכם לטווח קצר ולהתאימם למסגרות בבנק. פעמים רבות נלקחים אשראים שונים מצרכי העסק, מצב העלול לגרום לעלויות מימון גבוהות וללחץ גדול על התזרים השוטף ולפגום במערכת היחסים עם הבנק שלכם.
4. אשראי לקוחות
ניהול האשראי של הלקוחות של העסק שלכם הוא מאד חשוב. פעמים רבות האשראי שהענקתם ללקוחות של העסק שלכם אינו תואם את הדרישות התזרימיות של העסק. הפתרון של ניכיון תשלומי לקוחות הוא יקר ולפעמים מפחית משמעותית את רווחיות העסק שלכם, ולכן יש לתכנן מראש את ימי האשראי שניתן לתת ללקוחות.
5. אשראי ספקים
תכנון אשראי ספקים חשוב מאד גם הוא לשמירה על התזרים שלכם. אשראי ספקים הוא אמנם זול, יחד עם זאת ספק שיקבל תשלום רחוק יציע בד"כ מחיר יקר ולעיתים לא משתלם ולכן חשוב מאד לתכנן את ימי האשראי של הספקים ולסגור איתם מחירים ואשראי מראש.
6. משכורות ותשלומי מיסים
תשלומי מיסים, בעיקר תשלומי מע"מ וביטוח לאומי, שאותם נשלם בשוטף ומשכורות לעובדים במועד, חשובים מאוד לשימור העובדים ולהתנהלות תקינה והם תמיד בעדיפות ראשונה. לא ניתן לקבל עליהם אשראי ולכן חשוב לתכנן אותם מראש.
7. גבייה מלקוחות
נושא הגבייה השוטפת מלקוחות הוא מאד חשוב ויש לנהלו באופן מסודר ושוטף כך שלא ייווצרו חובות לקוחות ובעקבותיהם פערי תזרים הכנסות בעייתי. שיטת הגבייה הטובה ביותר היא גבייה מראש או לחילופין בזמן אספקה.
8. תכנון השקעות
יש לתכנן מראש את ההשקעות שאנחנו מבצעים בעסק .תכנון זה כולל קבלת אשראי לטווח ארוך על פי מודל החזר השקעה והתאמת ההחזרים של ההלוואה ליכולת ההחזר של העסק שלכם .כמו כן חשוב להשוות מחירים מכמה בנקים או גופי אשראי לפני קבלת החלטות של לקיחת הלוואה מהבנק שלכם.
9. טיפ חשוב!
רצוי וכדאי להכין מידי כמה שנים תכנית עסקית שתכוון ותוביל את העסק לשנים הבאות. תכנית תמיד הינה הבסיס לשינויים!
קצת עלינו
*הכותבים הם מומחים בתחום הליווי העסקי והפיננסי ובגיוס אשראי בנקאי וכן בתחום המכירות.